Jointed Hearts Logo

Vad är en BJD?

BJD är en förkortning på "Ball jointed doll" men det kan även kallas för ABJD "Asian ball jointed doll". Detta kommer av dockans kulformade leder (ball joints) som gör att den kan börja på armar, ben, händer och huvud och hålla olika poser. Och "Asian" för att hobbyn, som det ser ut idag i från början kom från Asien. Det första BJD-företaget Volks grundades i Japan och har funnits sedan 1999, men numera finns det en uppsjö av olika dockföretag världen över. De flesta är belägna Korea och Kina men några finns även utanför Asien.

BJDs kan tillverkas i flera olika material, men allra vanligast är resin (eller polyesterharts som det egentligen heter på svenska), vilket är en sorts hårdplast som gjuts för hand i silikonformar. Dockorna gjuts i bitar som sedan "strängas" ihop med ett elastiskt band inuti kroppen. Det finns även BJDs som tillverkas i mjuk vinylplast och som istället hålls samman av ett plastskelett , men också BJDs som är gjorda i porslin med ett stålfjäderskelett. Den gemensamma nämnaren är dock de kulformade lederna som gör dockorna poserbara och som gett dockorna och hobbyn dess namn.

Varför är BJDs så dyra?

Varje BJD är unik. De massproduceras inte på löpande band i en fabrik, utan de är gjorda för hand av skickliga konstnärer. BJDs kan klassas som hantverk, de skulpteras, gjuts, monteras, målas, kläs och packas för hand. Många företag har inte mer än bara ett par anställda. Därav kan priset på en docka uppfattas som högt, men tar man det enorma arbetet som ligger bakom att tillverka dem i beaktning är det relativt litet för ett helt eget konstverk.

Vad gör man i hobbyn då?

BJD-hobbyn är väldigt mångsidig, du väljer själv hur kreativ du vill vara med dina dockor och vad du vill ha dem till...
Vill du ha helt färdiga dockor direkt från företaget att bara beundra och älska?
Vill du kanske hellre shoppa kläder och skor och kanske byta frisyr och ögon på dem?
Eller vill du få än mer utlopp för din kreativitet?

Du kan själv modifiera dockor till oändlighet. Det finns en uppsjö av möjligheter och material för den som vill skapa något eget och unikt av sina dockor; man kan sy kläder, göra egna peruker, måla face ups, byta huvuden och kroppar, sanda, modifiera, lägg till, kanske bygga egna tillbehör eller fotografera och skapa historier.
Har du egna karaktärer du vill göra dockor av? Eller vill du ta med dina dockor ut på möten och träffa andra BJD-ägare, fika och umgås? Träffa nya vänner?

Bara fantasin sätter gränser för vad du väljer att göra med dina BJDs!